Achtergrond afbeelding
Een 10 voor de juf

Een 10 voor de juf

Jawel, het bestaat! Een 10 voor de juf. Niet omdat zij een master in de ‘weet-ik-veel-kunde’ in het Spaans heeft gevolgd of omdat ze 1 van de 4 jaarlijks verplichte online cursussen heeft gedaan, maar gewoon omdat ze juf is. Voor de lezer die inmiddels van de stoel is gevallen…(krabbel weer op en ga weer rustig zitten)… je leest het goed. Om, ik citeer: ‘Juffen en meesters op 5 oktober te waarderen voor wat zij betekenen. Dagelijks enthousiast voor een grote groep leerlingen. Persoonlijke aandacht voor leerlingen met speciale zorg. Aandachtig en geduldig luisteren naar ouders en kinderen en vervolgens kundig adviseren. Dat verdient een flinke waardering!’

De stichting roept bij deze dus op om, op de dag van de leraar, de leerkracht eens extra in het zonnetje te zetten met een bloemetje of een plant. Hartstikke leuk idee. En er staan allemaal nuttige knutsel ideeën op de website zoals de ‘pot-versier-strook’ of een kleurplaat om de juf of meester mee te verrassen. Zo laten ze de leerkracht een beetje extra stralen.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit (ik spreek even mijn collega’s aan) maar ik word regelmatig verrast met een kleurplaat, een potje vol met kastanjes of een geplukt bosje bloemen. Een vrolijke snoet met nog warrig ‘net-uit-bed-haar’, een hand om goedemorgen te komen zeggen of een t-shirt met grappige tekst. Straal ik ook van. Dus gelukkig ben ik zeer vereerd dat ik niet alleen op 5 oktober mag stralen.

En ik mocht zowaar ook stralen op 23 september. Toen stond er ineens een bloemist in mijn lokaal. Een bloemetje voor mij. ‘Omdat de nominatie sowieso al een grote waardering is!’ Namens een 10 voor de juf. (voor iedereen die onder een steen geleefd heeft of net inschakelt op mijn blog; dit gaat nog over de nominatie voor Leerkracht van het Jaar 2016, een totaal anders soort nominatie overigens)

Wat een leuk initiatief, lekker laagdrempelig ook, waardering is altijd leuk (en hoe fijn ook met een kleurplaat!)  dus kom maar op met alle waardering voor mijn collega’s, waar ook. Want als leerkracht is ‘Dagelijks enthousiast voor een grote groep leerlingen. Persoonlijke aandacht voor leerlingen met speciale zorg. Aandachtig en geduldig luisteren naar ouders en kinderen en vervolgens deskundig adviseren’ een belangrijk deel van ons beroep. Dat doen wij. Zoals een kok een lekker gerecht kookt, de afwasser de borden weer schoon krijgt en de ober zorgt dat de gasten zich welkom voelen. Dat hoort erbij, Michelin ster of niet. 

En als leerkracht waardeer je elkaar misschien wel het meest. Wij begrijpen als geen ander hoe je je kunt voelen na een dag werken. Hoe sommige dingen ineens werken, maar ook veel dingen niet. 1 stap vooruit, 3 stappen terug. Dat je dacht op weg te zijn als blijkt dat die weg doodloopt. Dat je aan allerlei randvoorwaarden moet voldoen omdat het oog in de school ook wat wil, maar dat het uiteindelijk draait om die guppen in de klas. Dat je kunt grommen, blazen, lachen en brainstormen als de kinderen weer naar huis zijn. Dat je juist door je collega’s de volgende dag weer kunt stralen, luisteren, aandacht geven, adviseren en enthousiast kunt zijn. En dat je weet dat je collega’s ook ’s avonds laat nog bezig zijn met hun werk, ook al zijn ze niet op school en hebben ze geen van 8.00 tot 18.00 mentaliteit, schrijven ze niet ‘uurtje factuurtje’ en krijgen overuren niet uitbetaald of vrije dagen ter compensatie. Dat weet je want je bent zelf net zo’n mafkees.

Dus print uit die ‘pot-versier-strook of kleurplaat! Geef waardering voor de juf of meester die voor de klas staat. Zeker als dat je collega’s is!

*waar zijn mijn kleurpotloden*

Kleur je mee?