Achtergrond afbeelding
Alweer vakantie?!

Alweer vakantie?!

‘Leerkrachten hebben zo vaak vakantie!’ Een veelgehoorde kreet en ja, we hebben inderdaad regelmatig geen kinderen om ons heen of zijn gewoon niet in het schoolgebouw te vinden.
Het hebben van een zomervakantie is ook echt een ontzettende luxe! Een aantal weken achtereen vakantie hebben in het mooiste jaargetij van het jaar. Ja, het beeld van 3 weken, in het dure hoogseizoen, verregenen op een camping in Nederland (of smeltend in Spanje) omringd door honderd gillende kinderen die vrolijk achter het zeer aanwezige animatieteam, met bijbehorende herkenbare liedje, aanhobbelen om 7 uur ’s morgens, of bommetjes makend in het, net iets te kleine, zwembad als het zonnetje zich even laat zien…

Ik geef toe, dat is natuurlijk een jaloersmakend geheel. Dus wie ben ik om te klagen? Want naast het feit dat je tegelijk met alle kinderen uit je eigen werkveld op vakantie bent en het juf zijn steeds de kop opsteekt, doen al mijn aanwezige collega’s dat op hetzelfde moment ook! 

En zo stond ik ook dit jaar op de camping, met mijn toilettas onder de arm (want: op weg naar de douche) ergens halverwege op een bospaadje, een uur lang te kletsen met een juf (net terug van de douche) uit een ander deel van Nederland. Eentje die net als ik met haar hart lesgeeft, die net zo gepassioneerd was over haar werk en de aanpak in de klas met een 3 combinatie, die net zo openstond voor onderwijs gezien vanuit een andere hoek en die mij extra energie gaf om weer aan de slag te gaan na de vakantie.

Ja, leerkrachten hebben gelukkig veel vakantie. En treffen elkaar dan in een ontspannen situatie waarbij we elkaar al van verre herkennen, ook zonder verfvlekken achterop je t-shirt, een digibord-pen in je kontzak of een punaise in je schoenzool… En dan herken je de kromme tenen in de slippers als we kijken hoe het animatieteam iets voor elkaar probeert te krijgen.

Weken waarin ik stiekem ongeduldig wacht tot ik weer de school binnen mag en ‘naar boeken ruik’ zoals mijn man dat liefkozend noemt. Weken waarin ik droom over school, wakker lig over alles wat ik na de vakantie wil gaan doen, denk aan die ene leerling waarvoor deze vakantie veel te lang duurt ben ik bang, weken waarin ik lekker fulltime moeder mag zijn voor onze zoon die ineens zijn moeder helemaal niet meer continu nodig blijkt te hebben (zucht…) en waarin ik nieuwe ideeën en energie op kan doen om ‘mijn’ schatjes straks weer een jaar lang (met tussendoor lekker vaak vakantie) kan begeleiden in hun leerproces!

Dat duurt nog een paar weken, we zijn net begonnen met deze heerlijke vakantie, dus genieten mijn man en ik eerst nog samen van het uitzicht onder het genot van een drankje, proost!